Vulkanisch fotografisch paradijs

Fotoreis La Palma – Spanje

Algemeen
 • Prachtige kusten, vulkanen en lavavelden
 • Fotografeer de zoutwinning bij Salinas de Fuencaliente
 • Uitstekende mogelijkheden voor creatieve (landschaps)fotografie
 • Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • Op basis van logies, ontbijt en lunchpakket

La Palma is een niet toeristisch vulkanisch eiland in de Canarische archipel, dat ook wel het steilste eiland ter wereld wordt genoemd. Of dit werkelijk zo is laten we in het midden maar het eiland is in feite een hoge ‘lava’berg die recht uit de oceaan rijst. Bovenal is het echter een plek die fotografisch eindeloze mogelijkheden biedt! Van de bijzondere drakenbloedbomen in het noorden tot de grote zwarte lavavelden en de zoutwinning in het zuiden. De kusten, de oceaan en de luchten zijn spectaculair te noemen.
En als bonus heeft La Palma zo ongeveer het perfecte klimaat.

Net als de overige eilanden van de Canarische archipel is La Palma gevormd door vulkanisme. Dat startte zo’n 3 miljoen jaar geleden en de laatste uitbarsting van de in het zuiden gelegen vulkaan de Teneguia dateert van 1971. In het noorden bevindt zich de Caldera de Taburiente, een explosiekrater met een diameter van zo’n 9 kilometer en een hoogste punt van ruim 2400 meter. Naar het zuiden loopt het langzaam af en bevinden zich nog talloze andere, kleinere en toegankelijke vulkanen.

La Palma - ©Charles Borsboom

Het eiland is met z’n ruim 40 km bij 24 km overzichtelijk. We zullen een dag naar het noorden rijden maar de meeste fotolocaties liggen ten zuiden van de grote caldera. Het zuiden kenmerkt zich door een betere bereikbaarheid en een meer zichtbare aanwezigheid van recent vulkanisme. Er zijn grote lavavelden die vrijwel onbegroeid zijn, fraaie kleine zwarte strandjes met enorme golven die kapot slaan op de prachtige kusten, vulkanen, lava, zandduintjes en de zeer fraaie en fotogenieke zoutpannen bij Salinas de Fuencaliente in het meest zuidelijke puntje. En, natuurlijk afhankelijk van het weer, het fenomeen van de ‘cloud waterfalls’. De wolken rollen als een soort waterval over de bergkam. Bijzonder fotogeniek, en voor zowel landschapsfotografen als liefhebbers van macrofotografie biedt het voldoende uitdagingen.

La Palma - ©Charles Borsboom

La Palma heeft ook een heldere hemel. Zelfs zo helder dat op de rand van de caldera bij ‘El Roque de Los Muchachos’ een groot internationaal sterrenwachtcentrum is gebouwd. Meer dan 100 wetenschappelijke instrumenten om het heelal te observeren staan er verspreid in het gebied. Variërend van een van de grootste spiegeltelescopen ter wereld tot allerlei kleinere instrumenten en koepeltjes.
Ook in het zuiden zijn er diverse plekken die een prima beeld op de sterrenhemel geven, zodat ook wij zeker ‘s nachts aan de slag kunnen om de sterren met onze camera’s te observeren. Het leren maken van een startrail hoort dan zeker tot de mogelijkheden.

begeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt deze fotoreis naar een prachtige bestemming. De landschappen op La Palma lenen zich geweldig om je vaardigheden op zowel het gebied van kleuren- als zwart-wit fotografie te gebruiken en uit te bouwen. Je fotografeert (uiteraard) in kleur maar je leert vooraf al te bepalen hoe het beeld er in zwart-wit uit komt te zien. Op die manier leer je ook om een landschap te visualiseren in grijstinten en structuren. De conversie naar zwart-wit gebeurt op de computer. Naast het fotograferen zelf besteedt Charles dan ook veel aandacht aan het bespreken van het werk en aan nabewerking van de gemaakte beelden. We adviseren je dan ook zeer om een eigen laptop mee te nemen bij deze reis.

.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeeld 2-persoons appartement. De toeslag voor een privé appartement is €230,-. Deze zijn echter zeer beperkt beschikbaar.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • accommodatie op basis van logies, ontbijt en lunchpakket
 • vervoer ter plaatse (vanaf vliegveld Santa Cruz de La Palma – Spanje)
 • fotobesprekingen
 • deelnemersbijeenkomst vooraf
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Santa Cruz de La Palma – Spanje
 • alle avondmaaltijden
 • alle drankjes
 • annulerings- en reisverzekering
 • persoonlijke uitgaven
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

De reisdata zijn afhankelijk van het definitieve vluchtschema van Transavia.

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in een kleinschalig complex met 2-persoons appartementen in Los Llanos de Aridane, perfect gelegen voor alle fotolocaties. Je kunt er ook prima van gedane arbeid herstellen het zwembad of in de jacuzzie.
We doen gezamenlijk de inkopen voor het ontbijt en de lunch en bereiden dat ook zelf. Afhankelijk van hoe de dag verloopt besluit Charles met de groep waar het diner genuttigd wordt (niet inbegrepen in de reissom), zodat optimaal van mooie locaties en het mooie licht geprofiteerd kan worden.

programma

Dag 1 
De reis vangt aan op het vliegveld van Santa Cruz de la Palma, de hoofdstad van het eiland. We halen ons busje op en rijden direct naar het plaatsje Los Llanos de Aridane, op ongeveer 3 kwartier van het vliegveld. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst vangen we gelijk aan met de fotografie in de nabijheid van onze accommodatie.

La Palma - ©Charles Borsboom

Dag 2 – 6 
Het programma voor de komende dagen is flexibel en mede afhankelijk van de weersomstandigheden.
Vanuit onze accommodatie kunnen we alle fotolocaties prima bezoeken. Het ‘rondje naar het noorden’ is een vrij lange dag, niet qua afstand maar omdat er met name die kant op zeer kronkelige wegen zijn waar je niet erg kunt doorrijden. Alle andere locaties liggen op korte afstand van elkaar, waardoor we veel tijd hebben om in alle rust te fotograferen en een locatie een tweede keer te bezoeken als daar behoefte aan is.
We richten onze fotografie vooral op de grote kale lavalandschappen, prachtige vulkanen zoals de fraai gevormde San Antonio en de rauwe en grillige Teneguia, de fascinerende en uiterst fotogenieke zoutwinning van Salinas de Fuencaliente in het zuiden. En natuurlijke de ruige kusten met geweldige golven.

De ongekend heldere hemel met miljoenen sterren nodigt ook zeker uit om met de camera op pad te gaan. Uiteraard moet het onbewolkt zijn, maar de kans daarop is groot in januari. En tenslotte spelen we in op de dynamiek van de steeds veranderende luchten en oceaan.

Het dagje naar het noorden van La Palma is absoluut de moeite waard. Zo bezoeken we het ‘dak’ van het eiland.  Aan de rand van de vulkaan zie je het astronomisch centrum en kijk je direct de Caldera de Taburiente in. Met wat geluk zien we dat de krater zich vult met wolken die vanuit het oosten binnendrijven en over de rand ‘rollen’. Verder zijn er in het noorden de zo karakteristieke drakenbloedbomen te vinden. Botanisch maar vooral fotografisch voor ons de moeite waard.

La Palma - ©Charles Borsboom

Dag 7 
We rijden terug naar het vliegveld en vliegen helaas weer terug naar het dan waarschijnlijk veel koudere Nederland. Houd je camera gereed om nog een laatste foto vanuit het vliegtuig te maken van de Canarische archipel.

lokaal vervoer
Na aankomst op het internationale vliegveld van La Palma staat er een 9-persoonsbus voor ons klaar. De gehele week gebruiken we deze bus om naar de verschillende fotolocaties te rijden.

zwaarte reis
Alle fotolocaties zijn prima met de auto bereikbaar. Op sommige locaties is een korte wandeling noodzakelijk. Het betreft een fotoreis waarbij de weersomstandigheden van invloed kunnen zijn op het fotograferen. Enige flexibiliteit van de deelnemers is daarbij van belang.

aanvullende informatie

 • In verband met uitstaande opties/reserveringen moeten we uiterlijk 1 december 2018 de accommodatie informeren of we willen huren. Januari is namelijk hoogseizoen voor La Palma en er wordt vroeg voor geboekt.
 • Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket regelen. Hierover informeren we je.
Feedback deelnemers

Ann

“Alweer een schitterende fotoreis ! La Palma is fotografisch een uitdagende locatie. Zwarte lava in combinatie met knalgroene plantjes, boven de wolken vertoeven en de bergtoppen te midden van de wolkenmassa fotograferen, zoutbanken in het zuiden, een pracht wandeling naar de krater van een actieve vulkaan ! Zoveel om te fotograferen, tijd te kort. Deze reis zou twee weken moeten duren !! En dan hebben we het nog niet over het culinaire aspect, heerlijk eten in La Palma !!!! Bedankt Charles voor de super professionele begeleiding en voor de gezellige restaurantjes !! Het was een TOP reis.”

Jan & Rikie

“Wij vonden dit een van de meest geslaagde fotoreizen die wij met Nordic Vision hebben gemaakt. De begeleiding was voortreffelijk, inspirerend en uiterst aangenaam. Ook de groep was heel prettig gedurende deze week. Over de accommodatie geen kwaad woord en na een dag of zo vond iedereen zijn stek ook in de dagelijkse “werkzaamheden” wat betreft de catering. Het zelf voor bepaalde dingen moeten gaan zorgen geeft meteen ook meer saamhorigheid, denk ik. Het eiland zelf en de fotografische mogelijkheden, een zeer geslaagde reis.”

Anne

“We hebben zeker en vast een mooie reis gemaakt samen. Voor mij was dit een eerste fotoreis en het was een zeer positieve ervaring. Daarom in de toekomst zie ik dit type van reizen zeker nog zitten!”

Jos

“Voor mij was het een geslaagde reis. Charles is een gedreven, gemotiveerde fotograaf die zijn kennis met ons deelde.”

Reiscode:FWS0119
Vertrek18-01-2019
Terugkomst25-01-2019
Beschikbare plaatsen4
VertrekgarantieNee
Prijs€ 1599

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief