Fotoreis La Palma – Spanje
- Ontdek het nieuwe lavalandschap na de vulkaanuitbarsting!
- Prachtige kusten, vulkanen en lavavelden
- Fotografeer de zoutwinning bij Salinas de Fuencaliente
- Uitstekende mogelijkheden voor creatieve (landschaps)fotografie
- Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
- Op basis van 1-persoonskamer; logies, ontbijt en lunchpakket
La Palma is een niet toeristisch vulkanisch eiland in de Canarische archipel, dat ook wel het steilste eiland ter wereld wordt genoemd. Of dit werkelijk zo is laten we in het midden maar het eiland is in feite een hoge ‘lava’berg die recht uit de oceaan rijst. Bovenal is het echter een plek die fotografisch eindeloze mogelijkheden biedt! Van de bijzondere drakenbloedbomen in het noorden tot de grote zwarte lavavelden en de zoutwinning in het zuiden. De kusten, de oceaan en de luchten zijn spectaculair te noemen. En met de recentelijke vulkaanuitbarsting is er veel nieuw lavalandschap te ontdekken en te fotograferen.
En als bonus heeft La Palma zo ongeveer het perfecte klimaat.
Net als de overige eilanden van de Canarische archipel is La Palma gevormd door vulkanisme. Dat startte zo’n 3 miljoen jaar geleden en de laatste uitbarsting van de in het zuiden gelegen vulkaan de Teneguia dateert van 1971. In het noorden bevindt zich de Caldera de Taburiente, een explosiekrater met een diameter van zo’n 9 kilometer en een hoogste punt van ruim 2400 meter. Naar het zuiden loopt het langzaam af en bevinden zich nog talloze andere, kleinere en toegankelijke vulkanen.
Het eiland is met z’n ruim 40 km bij 24 km overzichtelijk. We zullen een dag naar het noorden rijden maar de meeste fotolocaties liggen ten zuiden van de grote caldera. Het zuiden kenmerkt zich door een betere bereikbaarheid en een meer zichtbare aanwezigheid van recent vulkanisme. Er zijn grote lavavelden die vrijwel onbegroeid zijn, fraaie kleine zwarte strandjes met enorme golven die kapot slaan op de prachtige kusten, vulkanen, lava, zandduintjes en de zeer fraaie en fotogenieke zoutpannen bij Salinas de Fuencaliente in het meest zuidelijke puntje. En, natuurlijk afhankelijk van het weer, het fenomeen van de ‘cloud waterfalls’. De wolken rollen als een soort waterval over de bergkam. Bijzonder fotogeniek, en voor zowel landschapsfotografen als liefhebbers van macrofotografie biedt het voldoende uitdagingen.
La Palma heeft ook een heldere hemel. Zelfs zo helder dat op de rand van de caldera bij ‘El Roque de Los Muchachos’ een groot internationaal sterrenwachtcentrum is gebouwd. Meer dan 100 wetenschappelijke instrumenten om het heelal te observeren staan er verspreid in het gebied. Variërend van een van de grootste spiegeltelescopen ter wereld tot allerlei kleinere instrumenten en koepeltjes.
Ook in het zuiden zijn er diverse plekken die een prima beeld op de sterrenhemel geven, zodat ook wij zeker ‘s nachts aan de slag kunnen om de sterren met onze camera’s te observeren. Het leren maken van een startrail hoort dan zeker tot de mogelijkheden.
De reisdata zijn mede afhankelijk van het vluchtschema van Transavia, dat op een later moment pas bekend wordt.
begeleiding
Fotograaf Charles Borsboom begeleidt deze fotoreis naar een prachtige bestemming. De landschappen op La Palma lenen zich geweldig om je vaardigheden op zowel het gebied van kleuren- als zwart-wit fotografie te gebruiken en uit te bouwen. Je fotografeert (uiteraard) in kleur maar je leert vooraf al te bepalen hoe het beeld er in zwart-wit uit komt te zien. Op die manier leer je ook om een landschap te visualiseren in grijstinten en structuren. De conversie naar zwart-wit gebeurt op de computer. Naast het fotograferen zelf besteedt Charles dan ook veel aandacht aan het bespreken van het werk en aan nabewerking van de gemaakte beelden. We adviseren je dan ook zeer om een eigen laptop mee te nemen bij deze reis.
.