• ©Charles Borsboom - Noord-Ierland

Giant’s Causeway en Dark Hedges

Fotoreis Noord-Ierland

Algemeen
 • Ontdek de prachtige natuur in Noord-Ierland
 • Het iconische Giant’s Causeway en het bijzondere Dark Hedges
 • Fotografeer mystieke ruïnes
 • Begeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • Volpension

‘Area of outstanding natural beauty’. Met deze slogan promoten de Noord-Ieren de Antrim kust. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het de lading volledig dekt! Deze kuststrook, een uurtje ten noorden van Belfast, is een mekka van veelzijdigheid. Prachtige rotsformaties, verlaten strandjes, kleine haventjes en het zo typische groene Ierse heuvellandschap direct in het achterland. Sommige landschappen zijn ook bekend uit de populaire televisie serie “Game of Thrones”. Het ligt allemaal onder handbereik.

Fotoreis Noord-Ierland - ©Charles Borsboom

De populaire en bijzondere Giant’s Causeway, met meer dan 40.000 basaltkolommen, vormt een creatieve getuigenis van een ver en vulkanisch verleden. De wetenschappelijke verklaring van dit fenomeen, vulkanische activiteit van zo’n 60 miljoen jaar terug, is weliswaar interessant, maar de mythe over het ontstaan ervan spreekt onze verbeelding als fotograaf veel meer aan:

De Ierse reus Finn MacCool maakte een pad naar Schotland om zo met zijn Schotse rivaal, de reus Benandonner, te duelleren. Dat loopt echter niet zoals gedacht en onze Schotse reus komt weliswaar over het pad naar Ierland maar wordt daar zo afgeschrikt dat hij als een haas terugkeert naar Schotland en het pad achter hem vernielt.

Naast de bijzondere mythe hebben we met deze ‘vernielingen’ als fotografen een geweldig stuk natuur gekregen dat zich leent voor bijzondere fotografie.

Fotoreis Noord-Ierland - ©Charles Borsboom

Naast natuur is Noord-Ierland ook historie. Er zijn vele mysterieuze plekken, ruïnes van kerken en kastelen. Veelal liggend in een schitterende omgeving, geven ook zij gelegenheid tot fantasievolle fotocreaties en experimenteren. We bezoeken enkele ruïnes die aan de kust dan wel in het landschap liggen. Soms omringd door eeuwenoude graven die de mysteries van het ‘oude’ Ierland nog eens extra lijken te onderstrepen. We nemen overal waar we komen ruimschoots de tijd om te fotograferen. Op sommige plekken zullen we vrijwel alleen zijn, andere plekken kunnen drukker zijn, maar ook dan zijn er voldoende momenten om te fotograferen zonder de ‘dagjesmensen’.

begeleiding
Samen met fotograaf Charles Borsboom dompel je je onder in het mooie Noord-Ierse landschap en haar bijzondere geschiedenis. Charles laat zich niet alleen graag uitdagen door natuurfotografie, maar is zeker ook een groot liefhebber van mens en cultuur, waardoor deze fotoreis een brede oriëntatie heeft. Tijdens een aantal beeldbesprekingen zal hij ook het nabewerken van foto’s met met name Adobe Lightroom en Nik plugins aan bod laten komen, zodat je foto’s nog beter tot hun recht komen.

Reisdetails

prijsinformatie
De reissom is op basis van een gedeelde 2-persoonskamer. Voor een 1-persoonskamer (beperkt beschikbaar) geldt een toeslag van €200 ,-.

inbegrepen

 • fotobegeleiding door fotograaf Charles Borsboom
 • accommodatie op basis van volpension (uitzondering: eerste dag alleen avondmaaltijd en laatste dag alleen ontbijt)
 • vervoer ter plaatse (vanaf Belfast)
 • fotobesprekingen
 • alle activiteiten zoals beschreven (tenzij vermeld als optioneel)
 • deelnemersbijeenkomst vooraf

niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Belfast – Noord-Ierland
 • alle drankjes
 • verzekeringen (bijv. reis- en annuleringsverzekering)
 • €15,- bijdrage garantiefonds GGTO

aantal deelnemers
minimaal 5 – maximaal 7

Praktisch

accommodatie
Je verblijft in B&B Carnside in Bushmills. Dit B&B ligt op een heuveltop en op een steenworp afstand van Giant’s Causeway. Vanuit de B&B heb je een prachtig uitzicht over de zee en kans op fantastische zonsondergangen. Alle fotolocaties zijn prima te bereiken vanuit deze centraal gelegen accommodatie.

programma

Dag 1
De reis vangt aan in Belfast. Na aankomst op het vliegveld halen we onze 9-persoonsbus op en rijden naar de accommodatie in Bushmills. Na inchecken hebben we de avond om verder kennis te maken maar vooral om een eerste verkenning te doen bij Giant’s Causeway.

Fotoreis Noord-Ierland - ©Charles Borsboom

Dag 2 – 6
Het programma voor de komende dagen is flexibel en mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Doordat we vlak bij Giant’s Causeway verblijven, kunnen we er op elk gewenst moment naar toe lopen en op die manier de rust en ruimte opzoeken. Tijdens de drukkere periodes van de dag, als de dagjesmensen rondlopen op de bekendste punten, verleggen wij ons werkgebied naar een van de vele rustiger plekken die dicht bij de Causeway zijn gelegen. We nemen uiteraard een kijkje in het moderne en fraai aangelegde bezoekerscentrum waar we kunnen ‘leren’ hoe de Causeway nu echt tot stand is gekomen.

Vanuit onze gunstig gelegen accommodatie kunnen we alle fotolocaties prima bezoeken. De locaties liggen op korte afstand van elkaar, waardoor we alle tijd kunnen nemen voor het fotograferen. Zo bezoeken we ook zeker Cushendall. Kusten, fraaie dalen en enkele ruïnes zijn hier ons fotografisch doelwit. De ‘Dark Hedges’, waar je op het internet veel beelden van terug vindt, bezoeken we eveneens.

Fotoreis Noord-Ierland - ©Charles Borsboom

Noord-Ierland is geweldig om je vaardigheden op zowel het gebied van kleuren- als zwart-wit fotografie te gebruiken en uit te bouwen. We fotograferen in kleur maar proberen van te voren al te bepalen hoe het beeld er in zwart-wit uit komt te zien. Op die manier leer je ook om een landschap te visualiseren in grijstinten en structuren. De conversie naar zwart-wit gebeurt op de computer. Naast het fotograferen zelf besteedt fotograaf Charles Borsboom dan ook veel aandacht aan het bespreken van het werk en aan nabewerking van de gemaakte beelden. Het meenemen van een eigen laptop is dan ook eigenlijk een vereiste bij deze reis.

Dag 7
We rijden terug naar het vliegveld van Belfast. Helaas vertrekken we vandaag weer naar Nederland voor het dagelijkse leven, maar ongetwijfeld een aantal hele bijzondere beelden rijker.

lokaal vervoer
Na aankomst op het internationale vliegveld van Belfast staat er een 9-persoonsbus voor ons klaar. De gehele week gebruiken we deze bus om naar de verschillende fotolocaties te rijden.

zwaarte reis
Alle fotolocaties zijn prima met de auto bereikbaar. Op sommige locaties is een korte wandeling mogelijk. Het betreft een fotoreis waarbij de weersomstandigheden van invloed kunnen zijn op het fotograferen. Enige flexibiliteit van de deelnemers is daarbij van belang.

aanvullende informatie
In verband met uitstaande opties/reserveringen zal uiterlijk 22 april 2016 bekend moeten zijn of het minimum aantal deelnemers is behaald. Zodra 5 deelnemers geboekt hebben, kun je het vliegticket (of ander vervoer) regelen. Hierover informeren we je.

Feedback deelnemers

Henno

“De fotografiereis naar Noord-Ierland heb ik ervaren als goed georganiseerd in een, voor fotografie, interessante omgeving. We hebben geluk gehad met on-Iers goed weer. Charles is een relaxte reisleider met wie ik best nog een keer op pad zou willen. De accommodatie is ook prima. Verder kan ik niet anders zeggen dat ik het een leuke reis vond en dat de kans groot is dat ik volgend jaar wel weer met een van jullie reizen wil meegaan.”

Inez

“Wat een prachtig land. Het was een mooie reis, prima fotomomenten en veel opgestoken van Charles en medereizigers.”

Ann

“Het was weer eens een fantastische reis. Noord-Ierland heeft iets aparts, niet alleen een heel boeiende geschiedenis, ook de natuur en het landschap zijn adembenemend mooi en ongerept. Dank zij Charles zijn uitstekende kennis van de regio hebben we altijd gefotografeerd op zeer mooie plaatsen.
Het was een heel toffe groep en een gezellige b&b, uitstekende ligging en heerlijk ontbijt en avondmaal. Hartelijk bedankt Charles voor de professionele begeleiding en de humoristische tint die jij altijd aan je reizen weet te geven. Op naar de volgende fotoreis met Nordic Vision”

Monique

“Dit was mijn eerste reis met Nordic Vision en het smaakt zeker naar meer. Noord-Ierland is een prachtig land met een prachtige natuur, veel rust en ruimte. De hele dag in de natuur zijn en zo intensief met fotografie bezig zijn vond ik heerlijk. De begeleiding van Charles was goed, hij gaf in het veld voorbeelden en technische aanwijzingen waardoor ik weer veel heb bijgeleerd. Ook de fotobesprekingen (2 stuks) waren leuk en inspirerend. Omdat we vooral de Giant’s Causeway meerdere keren hebben bezocht kon ik wat ik geleerd had ook weer in de praktijk brengen. Maar ook de andere locaties waren mooi en er was ruimte voor ieders wensen.
Verder was de groep gezellig, de organisatie uitstekend (met veel aandacht voor de details) en de B&B authentiek en gezellig. Kortom een geslaagde reis!”

Mies

“Zojuist weer thuis na de fotoreis naar Noord Ierland. Het was mijn eerste reis met Nordic Vision. Ik kan geen enkel minpunt bedenken. Tegen de weersverwachtingen in was het perfect foto-weer. De locatie van het B&B was prachtig, de groep bestond uit enthousiaste en onvermoeibare mensen en de begeleiding van Charles was prima. Ik heb veel geleerd tijdens deze reis. Hij was oplettend, gaf raad waar dat nodig was en hield afstand waar dat paste. En is bovendien een erg aardig mens. Het was vast en zeker niet mijn laatste reis met Nordic Vision !”

Wouter

“Ik heb genoten van mijn reis en de mensen die mee waren. De zaken waren goed geregeld waardoor ik me volledig kon richten op fotograferen. Er waren leuke, afwisselende plekken gekozen waar ruim de tijd genomen kon worden voor het zoeken naar de goede foto.”

Margot

“Van de Noord-Ierlandreis heb ik echt genoten. Het gezelschap was o.k. en het was fijn dat de groep klein was. Charles Borsboom is een bijzonder aardige en attente reisleider/fotograaf. Hij heeft alles goed geregeld en hield rekening met ieders wensen. Hij gaf goede feedback op de foto’s. De B&B was eenvoudig, maar prima (kamer, sanitair en heel aardige mensen). Ook de maaltijden daar waren erg goed en gezellig.”

Timo

“Ik kan niet anders stellen dan dat ik een hele leuke tijd heb gehad in Noord-Ierland. Vond de reis erg afwisselend en heb het erg naar mijn zin gehad, de B&B vond ik ook erg gezellig.”

Ria

“Ik heb werkelijk een heerlijke reis gehad. Het weer werkte ook nog eens mee. Ik heb volop kunnen genieten van de Giant’s Causeway en de Dark Hedges, waarvoor ik de reis m.n. wilde doen. Ik heb verder ruimschoots van overige mooie fotografielocaties kunnen genieten. Een stel fijne mensen in de groep. Ik heb Charles als een prima fotograaf ervaren, die mij nog een paar kneepjes van het vak heeft kunnen bijbrengen. Verder heb ik hem als een zeer prettig positief mens ervaren. Wat wil je dan nog meer?”

Marleen

“Het was voor mij de eerste keer Nordic Vision en ook de eerste keer het fenomeen “fotoreis”. Ik ben ondertussen aan het bekijken met welke reis ik volgend jaar mee ga. Dat zegt genoeg denk ik. Mijn complimenten ook voor Charles. Ik vond dat hij op een leuke manier de groep heeft rondgeleid. De B&B was erg goed met een fantastisch uitzicht. En het eten was uitermate lekker. Voor de rest zou ik zeggen “tot volgend jaar”. Dan ben ik zeker weer van de partij.”

Huub

“Ben net gisterenavond teruggekomen van een mooie reis met Charles door Noord-Ierland. Leuke groep, on-Iers weer, prachtige locaties en weer veel opgestoken.”

Arina

“Ik heb het een hele mooie reis gevonden. De B&B was zeer goed, prima kamer, hele aardige dames en heerlijk eten. De reisleiding was ook prima en het programma goed. De fotobesprekingen (3 stuks) waren qua aantal en lengte ook prima zo.”

Reiscode:FLN019
Vertrek02-06-2019
Terugkomst08-06-2019
Beschikbare plaatsen6
VertrekgarantieNee
Prijs€ 1610

De begeleidend fotograaf

Charles Borsboom

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief