Column Kristel Schneider

Wat laat je hart sneller kloppen?
Natuur voor mij, en voor jou?

Toen Ralph mij vroeg voor input voor de nieuwe nieuwsbrief moest ik wel even nadenken. Wat is al behandeld en wat houdt me bezig op dit moment. De onrust in de wereld, de verwoesting van de natuur door de mens, de hardheid, maar ook de vraag wat maakt ons (nog) gelukkig ?

Een tijd geleden las ik een blogpost van de Amerikaanse fotograaf Kari Post dat ging over een interview dat ze had met een klein meisje voor haar schoolproject. Het meisje wil natuurfotograaf worden en één van haar vragen aan Kari was: vind je het leuk wat je doet? Het antwoord van Kari Post was “Ja, te gek! Ik denk dat het echt belangrijk is iets te doen waar je gepassioneerd over bent. Als wat je doet je niet gelukkig kan maken, moet je jezelf de vraag stellen waarom je het doet. “

Vind je het leuk wat je doet? Gedurende onze loopbaan of daarna is dit een vraag die denk ik ieder mens één keer in zijn leven moet beantwoorden.

Een paar jaar geleden had ik ook dezelfde vraag te beantwoorden en mijn antwoord toen begon niet met “ja, te gek….. “. Eind 2007 maakte ik een keuze: ik verruilde Nederland voor de Auvergne in Frankrijk, ik ruilde mijn baan als communicatie consultant in voor het onzekere, om mij geheel te wijden aan mijn passie: fotografie. En als iemand me nu dezelfde vraag stelt als in 2007, dan kan ik zonder enige twijfel zeggen “ja, te gek!” Natuurlijk heeft het ook zijn keerzijde en is het niet iedere dag fantastisch, maar fotografie heeft mij dichter bij de natuur gebracht. Mijn nieuwe werkomgeving is nu de natuur en daardoor klopt mijn hart sneller. De schoonheid ervan en de diversiteit, maar tegelijkertijd is het ook weer zo teer en breekbaar. Geen dag is hetzelfde in de natuur, het is er vol met verrassingen en emoties. En er is niets mooier om dit te kunnen delen met anderen, via fotografie.

Enkele natuurfotografen die ik heb geïnterviewd voor mijn blog (www.visionsandnature.com) hebben een soortgelijk verhaal. Zij antwoordden op de vraag wat (natuur)fotografie voor hun betekent met:

‘Ik kwam in aanraking met fotografie door de natuur. Ik was altijd al zeer geïnteresseerd in de natuur. Ik schilderde het en als kind ging ik jagen. Ik ben opgegroeid in een cultuur met een zeer diepe jacht traditie. Ik heb gejaagd totdat ik gevoel voor de dieren kreeg, zo veel dat op het einde ik niet meer begreep waarom we ze moeten doden. Dus ruilde ik mijn geweren in voor camera’s, ik was toen 14 jaar oud. Het voelde zo natuurlijk voor mij. Sindsdien ben ik elke dag buiten om te kijken naar de sporen in de sneeuw of om te luisteren naar de vogels en te kijken naar de dieren. Natuur gaat voor mij heel diep. Natuurfotografie is mijn taal, ik spreek het beter dan Engels… ‘ – Jim Brandenburg

Natuurfotografie is voor mij: in de natuur zijn en genieten. Als kleine jongen was ik al de natuur rondom mijn huis aan het verkennen. Tegenwoordig is het een oneindig lange en spannende reis, waar ik altijd nieuwe onderwerpen tegenkom en op zoek ga naar nieuwe manieren om ze te vast te leggen. En de natuur is een excuus voor mij te kruipen (ook als jonge jongen) in een gebied met prachtige bloemen en vreemd uitziende insecten, maar nu met een camera om mijn nek. En met natuurfotografie, hebben we een instrument in handen om de prachtige natuur aan andere mensen te laten zien en hen bewust te maken dat het noodzakelijk is om een dergelijke kwetsbare natuur te beschermen. Het geeft me de mogelijkheid om veel tijd door te brengen in de natuur en een excuus om naar al die mooie plekken op aarde te gaan. En fotografie is een natuurlijk proces dat voortdurend in ontwikkeling is. Je leert steeds nieuwe manieren en het daagt je elke keer weer uit. – Edwin Giesbers
Wat hun hart sneller laat kloppen is de natuur en je voelt aan alles dat ze er iedere minuut van genieten?

(je kunt hier de hele interviews lezen)

Wat zou jou antwoord zijn op de vraag: Wat laat je hart sneller kloppen?

Bekijk ook de toepasselijke video van Alan Wilson Watts : What do you desire?

Alan Wilson Watts (6 januari 1915 – 16 November 1973) was een Brits-Amerikaans filosoof, schrijver en spreker.

fotoreizen Kristel Schneider