Magisch – Kristel Schneider

Newfoundland - ijsbergen - Canada ©Kristel Schneider

Het ‘spotten’ van een eerste ijsberg is een hele ervaring. Ik weet nog heel goed hoe dat voor mij voelde. Een van de beste plekken om ijsbergen te spotten is langs de ICEBERG ALLEY in Canada. En dit was gelijk ook een van de redenen waarom ik 15 jaar geleden naar Newfoundland op reis ging. Van een afstand lijkt het ijs vrij klein, maar wanneer je dichterbij komt begrijp je waar de naam “Ice-Berg” vandaan komt. Massief ijs, meters hoog waar je tegenaan kijkt en dan te bedenken dat dit alleen nog maar het topje is. Negentig procent bevindt zich onder water en is niet zichtbaar. Mijn eerste ervaring was tijdens een mistige morgen. Ik was eerst niet zeker of we iets zouden zien maar wanneer je dan toch die ‘bergen’ ziet herrijzen vanachter dat mistgordijn, dan weet je dat je echt naar iets magisch zit te kijken. IJsbergen zijn zo machtig en indrukwekkend.

Dit jaar besloot ik om dat ‘magische’ weer op te zoeken, op dezelfde locatie maar nu vanaf een zodiac (rubber) boot. De weersomstandigheden waren bijna perfect, beetje weinig wolken maar het licht was prachtig. Kapitein Barry gaat er het liefst alleen op uit in zijn vrije uurtjes om de omgeving te verkennen en te genieten van de stilte op het water. Ik mocht die avond met hem mee. We voeren naar een plek waar hij graag komt en wilde dit met met mij delen. Langs de ruige kust waar de rotsen vol zitten met watervogels. Wat een familie vreugde, …. en wanneer we steeds dichter bij die gigantische blokken ijs komen borrelt bij mij langzaam weer dat magische gevoel op.

Newfoundland - ijsbergen - Canada ©Kristel Schneider

Wat een prachtig gezicht, de verschillende kleuren wit en blauw….de structuren en vormen ….we varen langzaam dichterbij en Barry zet de motor uit…… WOW ik ben weer terug ! De stilte …..je hoort heel zacht wat smeltwater vallen…klotsen van het water tegen het ijs…en dan opeens…. twee nieuwsgierige zeehonden die omhoog komen. Barry kijkt om zich heen op zoek naar walvissen, maar nee die avond niet. Het geeft niets, ik heb alleen maar oog voor het ijs, de reflectie en het licht wat steeds mooier wordt. Er vliegt een meeuw met veel lawaai op één van de blokken…genieten is wat ik doe. Ik vergeet bijna te fotograferen.
Dan gaat de motor weer aan en we varen in hoog tempo naar de andere kant van Twillingate. Hij wil dat ik de zonsondergang bij de kleine eilandjes zie. De avond eindigt met een goed glas wijn, kapiteins verhalen en we delen de overgebleven kreeft van die avond, aangeboden door de eigenaar van het restaurant bij het haventje. Dit zijn zo van die momenten waar ik nog vaak aan terug denk.

Na deze avond wist ik dat een zodiac tour onderdeel moest worden van mijn nieuwe foto reis: Newfoundland, Iceberg Alley in Canada. Ieder jaar verschilt het aantal ijsbergen dat voorbij drijft, evenals hun maten en vormen, het is immers natuur. Maar zelfs voor de lokale bevolking blijft het ijsbergseizoen een spannende en fantastische ervaring. Het zou toch geweldig zijn wanneer de deelnemers met dezelfde magische emoties terugkeren naar huis!

Newfoundland - ijsbergen - Canada ©Kristel Schneider

Een van de beste manieren om ijsbergen te fotograferen is vanaf een zodiac (rubber) boot. Je zit op zeeniveau, hetgeen prachtige fotografische mogelijkheden biedt. Deze zijn onmogelijk te bereiken aan boord van een groot schip. Met de zodiac kun je heel dichtbij de grote ijsbergen komen, waardoor je gebruik kunt maken van groothoeklenzen voor een mooi perspectief.

Algemene tips om ijsbergen te fotograferen vanuit een zodiac:

– Ga voordat je aan boord klimt langs de WC 😉 en trek je life jacket/pak op de kade aan;

– Laat je statief aan land, het zal geen nut hebben omdat de boot door de motor of het kabbelende water steeds in beweging is. Beter is om lenzen met een stabilisator te gebruiken en ‘uit de hand’ te fotograferen. En de gebruikelijke camera technieken toe te passen voor de gewenste sluitertijden;

– Ruimte is gelimiteerd op de boot, dus houd rekening met je medereizigers;

– De kleine boot heeft ook voordelen, ze zijn heel flexibel en kunnen snel en makkelijk rondvaren en stil liggen;

– Om een idee te geven van de hoogte en grootte van het ijs gebruik onderwerpen zoals, zeevogels, medereizigers, een onderdeel van de boot of ronddrijvende kleinere stukken ijs voor een schaalgrootte;

– Het is onvermijdelijk: bij het zien van je eerste ijsberg ga je in de ‘vrolijke vakantie modus’ en begin je wat weg te schieten. Mijn advies is om dit vooral even te doen en dan snel over te gaan naar ‘de fotografen modus’, de tijd te nemen en te kijken naar de juiste compositie;

-Vergeet naar de horizon te kijken, vooral vanaf een rubberboot. De horizonlijn is natuurlijk achteraf aan te passen maar dan moet je wel voldoende ‘ruimte ‘ hebben in je compositie.

Newfoundland - ijsbergen - Canada ©Kristel Schneider